OBSERWUJĄ

środa, 17 lipca 2013

SERNIK JAGODOWY

Standardowo do kawy, musi być ciacho!
Jak wiemy można i słodkie rzeczy jeść nie martwiac się o konsekwencje, 
nasze słodkości nie musża być tłuste i tuczące, nie muszą być alergenami i nie musza miec w sobie chemii!

Jeśli znacie kilka tajników witarianizmu to możecie pomyśleć,że gadam głupoty, tłuste orzechy, olej kokosowy, syrop z agawy i szereg innych!Zgadza się!Zbyt intensywne stosowanie tychże składników może skutkowac zbędnym fatem i uszczertbkiem na zdrowiu. 

Staram sie takich rzeczy unikać, od czasu do czasu zrobię jakiś orzechowy sernik, zjadam jeden lub dwa kawalki dziennie (małe kawałki :)

To ciasto jest wegańskie, niewiele w nim obróbki termicznej (mleko sojowe trzeba zagotować), a kasze jaglaną ugotować. 

Sernik jagodowy wykonany jest z kaszy jaglanej (bardzo odżywcza i sycąca) oraz z okary (odpad soi przy wykonywaniu mleka sojowego).
Jak wiemy soja ma dużo białka. Jednym słowem taka słodkość, która nie dość, ze da nam uczucie najedzenia (kasza jaglana) nie dość że ma w sobie białko (soja) to jest również bogata w przeróżne witaminy dzięki spodow, który skomponowany jest ze zdrowych tłuszczy (sezam, siemię lniane,mak). Takie ciasto można zjeść bez wyrzutów sumienia :).

Spód ciasta: zamiast daktyli i wiórków kokosowych dalam daktyle (1 szkalnka namoczona przez 20 min) trochę sezamu, trochę siemienia lnianego, trochę maku (w sumie ziaren była 1 szklanka).

Masa ciasta: standardowo okara (pozostałośc po wyrobie mleka sojowego) oraz kasza jaglana, moim dodatkiem była garść jagód, stąd kolor.

Wierzch: karob, rodzynki, świerze owoce.





budyń truskawkowy z kaszy jaglanej, przepis wrzucałam już kiedyś ale powtórzę zblenderowana kasza jaglana i truskawki :)


POZDRAWIAM

HM ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...